Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2014 19:50 - 60 ОТБОРА СЕ ПРЕДСТАВИХА НА СВЕТОВНИЯ УЧИЛИЩЕН ШАМПИОНАТ ПО ВОЛЕЙБОЛ В ПОРТУГАЛИЯ
Автор: vasilvolley Категория: Спорт   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
0



 
В периода от 9 до 17 април в Португалия се проведоха световните ученически игри по волейбол. Основни организатори на световното първенство са Международната федерация за ученически спорт (ISF) и Министерството на образованието и науката в Португалия.
В рамките на една седмица училищните отбори на 31 държави взеха у...частие в игрите, които се състояха в градовете Еспиньо и Санта Мария да Фейра (Португалия), като всяка една държава бе представена от ученически отбори на момчета и момичета и всички участници бяха на възраст от 15 до 18 години.
Участието на девойките и юношите в един подобен шампионат на световно ниво е не само огромно предизвикателство, то също така оставя незабравими емоции и преживявания, като създава приятелства, които ще се запазят и за в бъдеще, тъй като националните различия не се оказаха бариера за децата, идващи от 31 държави от цял свят. През тези седем дни учениците не само показаха своите способности във волейбола, демонстрирайки спортсменски дух, голям хъс и желание за победа, но същевременно опознаха много култури, различни от техните собствени, с което те доказаха, че могат да бъдат един отбор. Такова бе и мото на самия шампионат ,,ONE WORLD, ONE TEAM’’.
Въпреки различните националности, култури и нрави, на игрището тези различия се забравят, като всеки се старае да даде най-доброто от себе си. Там състезателите са водени единствено от желанието за победа, от стремежа да преминат на по-предна позиция.
В Световното ученическо първенство по волейбол участие взеха момчешки и момичешки отбори от следните страни: Армения, Австрия, Белгия, Бразилия, България, Чили, Китай, Китайско Тайпе, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Англия, Естония, Франция, Френска Полинезия, Германия, Гърция, Унгария, Иран, Израел, Латвия, Лихтенщайн, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Сърбия, Словакия, Испания и Турция.
България бе представена от волейболен отбор на момичета при СОУ ,,Христо Ясенов’’ - гр. Етрополе, с учители Емилия Моновска и Ралица Ботева, които се класираха на 22-ро място, както и отбор на момчета от Финансово стопанска гимназия ,,Васил Левски’’ – гр. Монтана, придружавани от преподавателите Александър Рибагин и Георги Георгиев, като те заеха 25-та позиция.
Самите състезания се проведоха в градовете Еспиньо и Санта Мария да Фейра, в над 15 спортни зали, поради големия брой участници. След нас се класираха ученическите отбори на Дания, Унгария, Лихтенщайн, Латвия, Естония, Израел и Армения.
На 10 април се състоя Церемонията по откриването на Световното първенство в зала Europarque в Санта Мария да Фейра. Церемонията събра на едно място над 1200 души от цял свят. Организацията определено бе на ниво. С приветствия, за добре дошли към всички участници в игрите, треньорите, съдиите и водачите на делегациите на всяка една страна, се обърнаха: Joao Grancho – Държавен секретар на образованието и младежта, Norbert Kever – делегат на Международната федерация за ученически спорт (ISF) и Cristina Tenreiro – съветник по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта в община Санта Мария да Фейра. Всички те пожелаха на участниците успех в игрите, да покажат на какво са способни, като разбира се на първо място трябва да поставят правилата на честната игра, за което бе положено и клетва.
Освен своите качества и умения във волейбола спортистите имаха за задача да представят нещо типично за своята държава, културата, традициите, отличителни черти – като храна, танци и песни. В тази връзка се състоя една незабравима ,,Вечер на приятелството’’. Представителите на всяка една страна разполагаха с кътче, в което да покажат на останалите какво е характерно за тяхната държава.
На българския щанд бяха изложени: лютеница, луканка, български сладки и бонбони. Повече информация за Етрополе и Монтана останалите нации получиха от рекламните материали, календарите и сувенирите, които бяха раздавани. Най-голямо внимание предизвикаха българските мартеници, които се иззеха на секундата, в която бяха изложени. Но кулминацията в представянето на България бяха изпълненията на български народни танци и хора, представени от нашите момичета. Облечени в красиви български носии, те показаха изяществото на българския народен танц. В рамките на два часа, на една малка сцена присъстващите видяха песни, танци и красиви облекла от цял свят. Това именно прави нашия свят всъщност толкова малък и достъпен за опознаване, но разбира се това не би било възможно без уважение, толерантност и търпимост към различните от нас. Когато това съществува различията се обединяват и ние се превръщаме в едно цяло.
Петият ден от престоя в Португалия беше свободен за участниците в първенството, като те имаха възможността да се запознаят със забележителностите на Еспиньо и Санта Мария да Фейра. Част от местата, които се посетиха в Еспиньо бяха сградата на Общината, градската библиотека, църквата ,,Senhora da Ajuda’’, както и басейнът, намиращ се на брега на Атлантическия океан, които се използва за лечебни цели. Особено впечатлени бяха всички от Замъка в Санта Мария да Фейра, издигнат още през епохата на Средновековието и обявен на паметник с национално значение през 1910 година.
Последният ден се играха финалните мачове. Отборите, които се класираха на първо, второ и трето място бяха наградени с медали и трофеи, а всички останали получиха сертификати. При девойките за първо и второ място сили премериха отборите на Турция и Китайско Тайпе, като златото отиде в Турция. На трета позиция за наредиха момичетата от Гърция. При момчетата, в доста оспорван мач между Китайско Тайпе и Полша, победата, която се оказа доста трудна за завземане бе спечелена от тима на Китайско Тайпе. Но в последния мач двата отбора демонстрираха равни сили, много добра и стратегическа игра и не на последно място огромно желание за победа. Турция се оказа в челната позиция и при момчетата, като се нареди на трето място.
След церемонията по награждаването всички делегации бяха приветствани от кмета на град Еспиньо - Pinto Moreira, който ги поздрави за проведените игри и постигнати резултати, за честната игра на всеки един отбор. Той призна, че е изключително радостен от факта, че именно Еспиньо, заедно със съседния на него град – Санта Мария да Фейра са домакини на Световните ученически игри по волейбол през 2014 година, и че за него, както и за целия му екип е било голяма чест Общината да посрещне толкова млади хора от 31 държави за най-голямото спортно състезание на училищно ниво, като обеща, че Еспиньо завинаги ще остане ,,столица на волейбола’’. Той подчерта, че двете общини имат много силна историческа, географска и хуманна връзка, а това грандиозно мероприятие ги е направило още по-близки. Pinto Moreira отбеляза, че и двата града се славят с гостоприемство, хубави традиции, приветливи хора и с доста висока обществена, спортна и културна активност. За него спортът е стратегически способ, който осигурява взаимодействие и връзка между представителите на младото поколение, а също така развива ценности като гражданска позиция и отговорност, единство, спортменски дух, приятелства и здравословен начин на живот. Той няма съмнение, че този световен шампионат е допринесъл изключително много и за заздравяване на връзките между различните националности.

Tekст: Виктория Маринова



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vasilvolley
Категория: Спорт
Прочетен: 847875
Постинги: 588
Коментари: 22
Гласове: 54
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930